Steden

Andalusie is een regio die barst van de steden met een rijke geschiedenis. Katholieken en Moren hebben hier beiden eeuwen geregeerd. In steden als Cordoba en Granada zijn de sporen van de Moorse heerschappij nog goed te zien. Vrijwel alle steden in Andalusië hebben een luchthaven waardoor je in maximaal 3 uur vanuit Nederland naar een van ze kan reizen. Je kunt natuurlijk ook naar een stad als Malaga vliegen en een auto huren om vervolgens een rondreis door de hele regio te maken. een Hieronder een overzicht van steden die je niet mag missen in Andalusië.

Almeria

Almeria Spanje

Voor wie het echte Spaanse leven wil ervaren zonder last te hebben van massatoerisme is Almeria de bestemming. Niet voor niets hebben de Arabieren de stad Almeria wat letterlijk “Spiegel van de zee” genoemd. Het is een van de best bewaarde steden van Andalusië met veel nauwe straatjes. De stad was het decor van de film Indiana Jones and The Last Crusade.

Cadiz

Cadiz stad

Een stad in het uiterste zuidwesten van Andalusië en anders dan steden als Malaga en Almeria ligt het aan de Atlantische Oceaan. De bijnaam van Cadiz is “Little Havana” omdat de stad qua uitstraling veel weg heeft van de Cubaanse hoofdstad. Ook hebben Cadiz en Havana een partnerverband. Cadiz is een rustig stad met ongeveer 130.000 inwoners (in 2016). De Moren zijn verantwoordelijk geweest voor de enorme stadsmuur die vrijwel de gehele oude binnenstad nog ommuurt. De naam Cadiz is afgeleid van het Moorse Gadir wat letterlijk “ommuurde stad” betekent. Ben je op zoek naar cultuur dan zit je goed in Cadiz. Het is namelijk de oudste stad van West en Zuid Europa.

Cordoba

Cordoba stad

Een van de steden met de meeste Moorse invloeden. Als je het binnenland van Andalusië inrijdt en de bergen intrekt zie je de stad en haar stadsmuren liggen. Ooit was de stad de hoofdstad van het kalifaat Cordoba welke werd gesticht door Abd Al-Rahman. Deze sultan wordt herinnerd als de man die de strijdende Arabieren en Berber stammen wist te verenigen als sterke en stabiele strijdmacht. Hij benoemde zichzelf tot Kalief en het kalifaat van Cordoba was geboren.

Gibraltar

Gibraltar

Een stukje Verenigd Koninkrijk aan de rand van Spanje. Gibraltar staat ook bekent als “de rots”, het is namelijk niet meer dan een grote rots aan de uiterste punt van Andalusië. Aan de Spaanse kant van grens staan duizenden auto’s daar vele Spanjaarden dagelijks de grens oversteken om in Gibraltar te werken. Het is niet aan te raden om met de auto naar Gibraltar te gaan: parkeerplekken zijn spaarzaam. Dit is dan ook de reden dat er op elk moment van de dag gigantisch veel scooters op de weg zijn. Gibraltar is Brits en er wordt dan ook met ponden betaald. Het natuurreservaat “Upper Rock” is de plek waar je Berberapen kunt spotten. Zeker een bezoekje waard als je in Andalusië bent.

Granada

Granada Spanje

Persoonlijke vind ik Granada een van de mooiste steden in de regio. Samen met Cordoba en Sevilla behoort de stad tot de “gouden driehoek”. In Granada vind je het wereldberoemde Alhambra (vooruit reserveren wordt geadviseerd) en vele herinneringen uit de Moorse tijd. Badhuizen, stadsmuren en oude moskeeën vind je door de hele stad. Ook zigeuners en joden hebben hun sporen nagelaten in deze stad. Vanuit Granada kun je de bergen in naar het skigebied in de Sierra Nevada. Als de sneeuw reeds in november en begin december valt kun je in de bergen skiën en binnen 2 uur aan de Middellandse zee zijn om te zonnen!

Jerez De La Frontera

Jerez De La Frontera

Net boven Cadiz op de weg richting Sevilla vind je Jerez De La Frontera, de stad die bekent staat om de wereldberoemde Sherry. Iedereen die een rondreis maakt door Andalusië doet de stad aan. Niet alleen om te genieten van de heerlijke Sherry maar ook om de oude binnenstad te bezoeken. De Cathedral de Jerez De La Frontera, het Palacio Duque De Abrantes en het Alcazar zijn enkele van de plekken die je gezien moet hebben.

Malaga

Malaga

Malaga is een bij Nederlanders bekende badplaats in Spanje. Als je niet houdt van drukte dan kun je de stad in het hoogseizoen beter vermijden. Naast dat de temperaturen in de maanden juli en augustus de 40 graden naderen barst de stad dan van de toeristen. In de maanden september, november en december is het een stuk rustiger en aangenamer in de stad. Malaga is een stad waar het prima vertoeven is met een oude haven, een unieke binnenstad en een relaxte sfeer. Het is het ideale startpunt voor een rondreis in Andalusië. Vliegtickets naar Malaga vind je al vanaf € 25,- met Ryanair!

Marbella

Marbella

Berucht in de zomer doordat horden Nederlandse jongeren neerstrijken om hier te feesten. Door de ligging aan in het zuiden van Spanje en aan de Middellandse Zee heeft de stad het hele jaar door een goed klimaat. Als je naar de regio vertrekt voor kunst en cultuur kom je in Marbella minder aan je trekken.

Ronda

Als je vanaf Malaga het binnenland van Andalusië intrekt kom je bij Ronda. In het verleden was het een knooppunt op de route vanaf de Middellandse zee naar belangrijke steden als Granada, Cordoba en Sevilla. Bij Ronda kwamen alle wegen samen. De stad is samen met Cadiz een van de oudste steden van Spanje en heel Zuid-Europa. De Romeinen, Moren, Arabieren, Berbers en Spanjaarden zelf hebben allemaal hun sporen nagelopen. Het is daarom een stad met een heel rijke geschiedenis en veel cultuur.

Sevilla

Sevilla ligt in het binnenland van Andalusië boven Cadiz en op de weg naar Cordoba. Het is een populaire stad voor een citytrip en barst van de cultuur. Samen met Granada en Cordoba behoort de stad tot de “Gouden driehoek”. Het is een prachtige stad met nauwe straatjes, kerken, moskeeën, parken en pleinen. Het eten in Sevilla is voortreffelijk en zeker het Tapas festival in december is een echte aanrader. Naast de stad zelf is ook de omgeving van Sevilla een bezoek waard. Vanuit Sevilla kun je de Sierra Nevada eenvoudig bereiken waardoor je de drukte en hectiek van de stad kunt “ontvluchten” met een wandeling in de natuur.